@konvolut – mach 3 https://konvolut.se Mikaels (konvolut) personliga blogg – Löpning, webbteknik, marknadsföring och annat roligt. Men mest löpning just nu :) Tue, 15 Aug 2017 16:29:43 +0000 sv-SE hourly 1 Tillbaka efter 7 veckors bacilluppehåll https://konvolut.se/tillbaka-efter-7-veckors-bacilluppehall/ Fri, 21 Apr 2017 13:05:38 +0000 https://konvolut.se/?p=2440   Efter att ha varit på väg uppåt i träningsdos under februari så tog det totalstopp första veckan i mars och sju veckor framåt. Först en rejäl influensa med efterföljande lunginflammation. Därefter ett bakslag i början av april med ännu en förkylning. Nåja, nu drar jag igång träningen igen och det känns ganska bra i kroppen, […]

The post Tillbaka efter 7 veckors bacilluppehåll appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>

Alla pass är inte med i staplarna fram till december 2016. Däremot är de flesta passen med fr.o.m januari 2017.

 

Efter att ha varit på väg uppåt i träningsdos under februari så tog det totalstopp första veckan i mars och sju veckor framåt. Först en rejäl influensa med efterföljande lunginflammation. Därefter ett bakslag i början av april med ännu en förkylning. Nåja, nu drar jag igång träningen igen och det känns ganska bra i kroppen, faktiskt. Bara att inte köra på för hårt de första veckorna så ska det nog bli bra.

Så här efter sjukdomsperioden är jag glad att jag hade byggt upp min fysik och kondition så väl. Annars hade det nog varit rejält mycket tuffare. Det var minst 10 dagars hög feber och hosta (2 perioder) innan jag kom iväg till läkaren och fick penicillin.

I diagrammet är stapeln för april fördelad på tre pass, varav ett är dagens 5 km. Det blev nog lite för hårt med de två andra täta enmilspassen så nära inpå lunginflammationen.

 

5 km lunchjogg till Strandbo 2017-04-21

The post Tillbaka efter 7 veckors bacilluppehåll appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
Kortare och oftare är temat för vårens löppass 2017 https://konvolut.se/kortare-och-oftare-ar-temat-varens-loppass-2017/ Thu, 16 Feb 2017 10:17:45 +0000 https://konvolut.se/?p=2348 Jag har tagit det lite för lugnt med träningen sedan ultran i oktober 2016. ”Lumbagon” är skapligt nära varje morgon nu :) Korsryggen har börjat knorra av för mycket skrivbordsarbete och all långvila mellan de få långa löppassen. För att rätta till det här och komma igång med årets regelbundna löpning så kör jag med […]

The post Kortare och oftare är temat för vårens löppass 2017 appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
Jag har tagit det lite för lugnt med träningen sedan ultran i oktober 2016. ”Lumbagon” är skapligt nära varje morgon nu :) Korsryggen har börjat knorra av för mycket skrivbordsarbete och all långvila mellan de få långa löppassen.

För att rätta till det här och komma igång med årets regelbundna löpning så kör jag med min beprövade ”kortare och oftare”. Det blir pass på runt 8-16 km varannan eller var tredje dag. En del av passen blir kortare och mer intensiva pass med branta backar och terräng.

The post Kortare och oftare är temat för vårens löppass 2017 appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
Tätare löppass för bättre benstyrka https://konvolut.se/tatare-loppass-battre-benstyrka/ Sun, 11 Dec 2016 22:38:16 +0000 https://konvolut.se/?p=705 Tre bra löppass under helgen i syfte att långsiktigt bygga styrka. Jag har kört hårdare än tidigare i backarna, både upp och ned. Fredagens pass var mer terräng och tog mest på benen. Lördagen fick bli lite snabb grusväg. Idag söndag blev det en mix av asfalt och grusväg. Nu börjar jag bli sugen på […]

The post Tätare löppass för bättre benstyrka appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
Tre bra löppass under helgen i syfte att långsiktigt bygga styrka. Jag har kört hårdare än tidigare i backarna, både upp och ned. Fredagens pass var mer terräng och tog mest på benen. Lördagen fick bli lite snabb grusväg. Idag söndag blev det en mix av asfalt och grusväg. Nu börjar jag bli sugen på rejäla backpass och utförslöpning för att riktigt börja bygga tåliga ben. Mer om det framöver.

https://youtu.be/4i5q31MPwUU

The post Tätare löppass för bättre benstyrka appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
Jo, jag börjar nog bli så här löpnördig https://konvolut.se/jo-jag-borjar-nog-bli-sa-har-lopnordig/ Sat, 04 Jun 2016 20:37:35 +0000 http://konvolut.se/?p=596 Jag fick videon ”How To Be An Ultra Runner” i inkorgen med kommentaren ”Inte är väl du riktigt så här nördig va? Kul oavsett ;)”. Bilden nedanför filmen fotade jag som svar. Hmmm, gott om symptom… https://www.youtube.com/watch?v=oDQxxeKtl6kVideo can’t be loaded: How To Be An Ultra Runner (https://www.youtube.com/watch?v=oDQxxeKtl6k) Även om jag faktiskt sprungit en ultra på 57 […]

The post Jo, jag börjar nog bli så här löpnördig appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
Jag fick videon ”How To Be An Ultra Runner” i inkorgen med kommentaren ”Inte är väl du riktigt så här nördig va? Kul oavsett ;)”.

Bilden nedanför filmen fotade jag som svar. Hmmm, gott om symptom…

https://www.youtube.com/watch?v=oDQxxeKtl6k

Även om jag faktiskt sprungit en ultra på 57 km så känner jag mig inte som en ultralöpare ”på riktigt”. Lite av ”en gång är ingen gång”. Trots det så har jag tydligen en del av symptomen i videon. Undrar hur lång inkubationstid ”Ultra” har innan det bryter ut :)

En del av mina mest nö(r)dvändiga löpargrejor som stämmer in på videons poänger. Men jag behöver visst skaffa en till av böckerna ser jag.

some of my essential running gear

The post Jo, jag börjar nog bli så här löpnördig appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
13 km traillöpning med pannlampa på VO-torpet https://konvolut.se/13-km-traillopning-med-pannlampa-pa-vo-torpet/ Wed, 30 Sep 2015 21:14:41 +0000 http://konvolut.se/?p=530 https://youtu.be/Y_Cgyov2uIYVideo can’t be loaded: Fin traillöpning med pannlampa på VO-torpet Västervik (https://youtu.be/Y_Cgyov2uIY) Kort filmsnutt från VO-torpet i Västervik. Vi var ett gäng som inväntat kvällsmörkret för att testa våra pannlampor. Det blev en lagom sväng på 13 km. Nästa gång blir vi nog fler eftersom passet var snabbt påkommet :)

The post 13 km traillöpning med pannlampa på VO-torpet appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
https://youtu.be/Y_Cgyov2uIY

Kort filmsnutt från VO-torpet i Västervik. Vi var ett gäng som inväntat kvällsmörkret för att testa våra pannlampor. Det blev en lagom sväng på 13 km. Nästa gång blir vi nog fler eftersom passet var snabbt påkommet :)

The post 13 km traillöpning med pannlampa på VO-torpet appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
Backintervaller med variation är jobbiga men roliga https://konvolut.se/517-2/ Wed, 23 Sep 2015 19:47:36 +0000 http://konvolut.se/?p=517 Jag körde cirka 11 km grusväg varav ca 5 km backintervaller ikväll. Lång uppvärmning och sedan 4 ggr ”kort och lång ToR” med fokus på ökad kadens och rejäl armpendling under den långa uppförsbacken. Den korta backen var det fokus på snabba steg och ännu mer jobba med armpendlingen. Det verkar ha gett lite för […]

The post Backintervaller med variation är jobbiga men roliga appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
Jag körde cirka 11 km grusväg varav ca 5 km backintervaller ikväll. Lång uppvärmning och sedan 4 ggr ”kort och lång ToR” med fokus på ökad kadens och rejäl armpendling under den långa uppförsbacken. Den korta backen var det fokus på snabba steg och ännu mer jobba med armpendlingen. Det verkar ha gett lite för trött blev jag i alla fall.

 

Ikväll en blandning av långa och korta #backintervaller #löpning #påvägmotultra

A post shared by Mikael Karlsson (@konvolut) on

The post Backintervaller med variation är jobbiga men roliga appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
Prepp kvällen inför Helsingborg Marathon 2015 https://konvolut.se/prepp-kvallen-infor-helsingborg-marathon-2015/ Fri, 11 Sep 2015 21:05:19 +0000 http://konvolut.se/?p=503 Dags att preppa inför morgondagens #helsingborgmarathon #runhbgm. Få se nu, vart tog säkerhetsnålarna vägen? EDIT 2015-09-23: Bilder finns nu att visa/ladda ned på http://www.helsingborgmarathon.se/lopare/media/ Jag har bara inte tagit tag i att hämta hem bilderna. Du som är jätteintresserad kan ju alltid kolla själv efter nr: 781, tills jag fått upp dem här på sajten […]

The post Prepp kvällen inför Helsingborg Marathon 2015 appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
Dags att preppa inför morgondagens #helsingborgmarathon #runhbgm. Få se nu, vart tog säkerhetsnålarna vägen?

EDIT 2015-09-23: Bilder finns nu att visa/ladda ned på http://www.helsingborgmarathon.se/lopare/media/ Jag har bara inte tagit tag i att hämta hem bilderna. Du som är jätteintresserad kan ju alltid kolla själv efter nr: 781, tills jag fått upp dem här på sajten :)

Prepp kvällen inför Helsingborg Marathon 2015

The post Prepp kvällen inför Helsingborg Marathon 2015 appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
Merrell Bare Access Trail – Premiärtur runt Storgöl april 2015 https://konvolut.se/merrell-bare-access-trail-premiartur-runt-storgol-april-2015/ Sat, 11 Apr 2015 17:14:56 +0000 http://konvolut.se/?p=397   Det är alltid lika roligt att se vad nytt material håller för :) Hur provar man bäst ett par nya trailskor? Självklart springer man rakt ut i skogen med dem. Det som från början var tänkt som en lugn asfaltstur på fredagkvällen blev istället ett rejält fälttest för mina nya Merrell Bare Access Trail. […]

The post Merrell Bare Access Trail – Premiärtur runt Storgöl april 2015 appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
 

Det är alltid lika roligt att se vad nytt material håller för :)

Hur provar man bäst ett par nya trailskor? Självklart springer man rakt ut i skogen med dem. Det som från början var tänkt som en lugn asfaltstur på fredagkvällen blev istället ett rejält fälttest för mina nya Merrell Bare Access Trail.

Trailskon har 0 mm drop och 8 mm dämpning. Total sulhöjd är 15 mm. Efter någon km uppvärmning på asfalt vek jag av rakt in i skogen.

Det var en överväxt skogsväg med vass sprängsten här och där. Första känslan var att skon kändes följsam och mjuk i kontakten med underlaget. På ett längre parti med mjuk grön mossa sjönk fötterna ned djupt, men jag kunde ändå känna de små variationerna därunder. Bara för att prova hur det kändes sprang jag (försiktigt) rakt över de små vassa sprängstenarna och flisorna. Stenarna kändes tydligt under sulorna men det gjorde aldrig ont eller kändes obehagligt. Samma sak gällde för små grenar och kvistar.

Om jag bortser från den tjocka och våthala vitmossan så är jag nöjd med greppet. Att ta sig fram på den där vårblöta vitmossan är ju som att köra med sommardäck i snömodd – bara att ta det så lugnt det går.

Merrell Bare Access Trail - Blöt mossa och vatten

Merrell Bare Access Trail – Vattensamlingar var inga problem.

Sulans mönster är ganska tätt och grunt. Det gav fint grepp på stenhällar enligt artikelbilden. Jag ville ha ett par trailskor med tätt mönster och följsam sula för att få så många kontaktpunter med underlaget som möjligt. Jag vande mig snabbt och kände att jag kunde ta mig fram där jag behövde. Plötsligt märkte jag att jag började klättra både uppför och nedför branterna utan att undra om det skulle gå vägen. Jag kom att tänka på det när jag var på väg uppför ett brant berg genom att ta spjärn mot ett träd samtidigt som jag bit för bit flyttade fotgreppet uppåt längs berget :)

Skorna finns med Gore-Tex också men det skulle aldrig funka för mig där jag brukar springa. Vid ett och annat tillfälle var jag djupt nere i blötmossan med skorna så sumpvattnet skulle bara ligga och skvalpa inne i skorna. Då är det ju extra bra att skorna fungerar att tvätta i maskin :) De är föredömligt formbara/vridbara och torkar just nu på elementet här hemma.

Jag har köpt en halv storlek större än normalt och det var både bra och dåligt. Fördelen är att det är extra rum för framfot och tår, samtidigt känns den tighta mellanfoten luftigare. Nackdelen är att foten glider runt mer inne i skon vid sidobelastningar, vilket jag i och för sig tycker är bra eftersom vrickningsrisken därför känns som i princip obefintlig. Under premiärturen var det även premiär för ett par nya tunna kompressionsstrumpor från Seger. Eftersom strumporna har anti-blister-glid undertill så var de självklart huvudorsaken till min känsla av ökat glid inne i skon.

Vid löpning på asfalt känns skornas avslappnade passform igen från mina superlätta och luftiga asfaltsskor Merrell Bare Access 2. Trailskons minimalt extra dämpning i jämförelse räcker för att jag bättre ska kunna variera löpsteget och ge musklerna variation vid längre rundor. Till exempel sätta i hälen oftare vid nedförslöpning. Trailskon känns underbart lätt och jag upplevde en fin närhet med underlaget.

Rundan som helhet blev 9,5 km asfalt plus den där lilla avstickaren i skogen som tog 50 minuter. Totalt ca 2 timmars fredagsavkoppling. Så här dagen efter vet jag också om ett par nya muskler som jag tydligen inte använt tidigare.

 

Söder om Storgöl - 2015-04-10

Söder om Storgöl – 2015-04-10. Efter att jag tog den här bilden så sprang jag åt höger runt sjön.

 

 

The post Merrell Bare Access Trail – Premiärtur runt Storgöl april 2015 appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
Trail 12 km på Ankarsrumsleden 2015-02-22 https://konvolut.se/trail-12-km-pa-ankarsrumsleden-2015-02-22/ Sun, 22 Feb 2015 14:19:59 +0000 http://konvolut.se/?p=328 Det blev 12 km på Ankarsrumsleden idag. Kuperat med mycket uppför, och tekniskt med mycket småsten, grenar och lera på sina ställen. Det blev inga bilder från själva turen. Jag hade fullt upp med att hämta andan när vi stannade till :) Ankarsrumsleden är en del av Tjustleden, och går genom ett vackert och varierat […]

The post Trail 12 km på Ankarsrumsleden 2015-02-22 appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
Efter en runda på Ankarsrumsleden är det dags för persedelvård - 2015-02-22

Efter en runda på Ankarsrumsleden är det dags för persedelvård – 2015-02-22

Det blev 12 km på Ankarsrumsleden idag. Kuperat med mycket uppför, och tekniskt med mycket småsten, grenar och lera på sina ställen. Det blev inga bilder från själva turen. Jag hade fullt upp med att hämta andan när vi stannade till :)

Ankarsrumsleden är en del av Tjustleden, och går genom ett vackert och varierat landskap. Det finns gott om tillfällen att stanna för att njuta. Till exempel av magnifik utsikt från 95 meters höjd för att snart springa nedåt och vidare längs med vattendrag och sjöar.

Det var inte mycket snö kvar, och marken var inte frusen. Jag var ändå glad att jag valde de omdubbade icebugsen. Det gjorde mycket för fästet och jag kunde lita på dem fullt ut.

The post Trail 12 km på Ankarsrumsleden 2015-02-22 appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
Toven RUNt 12 km Fotojogg 2015-02-08 https://konvolut.se/toven-runt-12-km-fotojogg-2015-02-08/ Sun, 08 Feb 2015 22:30:44 +0000 http://konvolut.se/?p=290 ”Toven runt” är ett populärt motionslopp för cykel vid kristi himmelfärd varje år. Starten går vid Västrums kyrka och man cyklar 12 km runt sjön Toven tillbaka till kyrkan igen. Jag springer Toven runt istället. Eftersom jag bor i Helgerum startar jag där Västrumsvägen svänger av mot Helgerums slott och Rumma. Under söndagens tur passade […]

The post Toven RUNt 12 km Fotojogg 2015-02-08 appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>
”Toven runt” är ett populärt motionslopp för cykel vid kristi himmelfärd varje år. Starten går vid Västrums kyrka och man cyklar 12 km runt sjön Toven tillbaka till kyrkan igen.

Jag springer Toven runt istället. Eftersom jag bor i Helgerum startar jag där Västrumsvägen svänger av mot Helgerums slott och Rumma. Under söndagens tur passade jag på att dokumentera hur banan ser ut och var man tar av vid vägskälen.

Min tanke har länge varit att dra ihop ett gäng som springer ett eller två varv och sedan samlas för en bit mat och nördar ner sig med löpningssnack. Ett Toven RUN alltså. Banan är 12 km, så två varv blir straxt över en halvmara. Tre varv är ett rejält långpass nära inpå en mara, och fyra varv skulle ju bli en utmärkt sneakultra på nära fem mil. Om man är flera som samlas så finns gott om parkering vid kyrkan.

Nedan finns bildgalleriet med banan för Toven RUNt 12 km, Winter Edition 2015-02-08. Jag sprang banan på straxt under två timmar, och fotade samt grundredigerade bilderna på vägen. Min egen form av intervallträning. Springa en kilometer, stanna – fota – redigera, springa en kilometer till o.s.v. Hela passet blev 14 km med 2 km transportlöpning inräknad. Bilderna på slutet är ganska mörka eftersom jag sprang från kl 15-17 och solen hann gå ned. Det gjorde att det blev ett par fina kvällsbilder också :)

Hör av dig om du är sugen på att hänga med på ett Toven RUNt.

The post Toven RUNt 12 km Fotojogg 2015-02-08 appeared first on @konvolut - mach 3.

]]>