Det är alltid lika roligt att se vad nytt material håller för :)

Hur provar man bäst ett par nya trailskor? Självklart springer man rakt ut i skogen med dem. Det som från början var tänkt som en lugn asfaltstur på fredagkvällen blev istället ett rejält fälttest för mina nya Merrell Bare Access Trail.

Trailskon har 0 mm drop och 8 mm dämpning. Total sulhöjd är 15 mm. Efter någon km uppvärmning på asfalt vek jag av rakt in i skogen.

Det var en överväxt skogsväg med vass sprängsten här och där. Första känslan var att skon kändes följsam och mjuk i kontakten med underlaget. På ett längre parti med mjuk grön mossa sjönk fötterna ned djupt, men jag kunde ändå känna de små variationerna därunder. Bara för att prova hur det kändes sprang jag (försiktigt) rakt över de små vassa sprängstenarna och flisorna. Stenarna kändes tydligt under sulorna men det gjorde aldrig ont eller kändes obehagligt. Samma sak gällde för små grenar och kvistar.

Om jag bortser från den tjocka och våthala vitmossan så är jag nöjd med greppet. Att ta sig fram på den där vårblöta vitmossan är ju som att köra med sommardäck i snömodd – bara att ta det så lugnt det går.

Merrell Bare Access Trail - Blöt mossa och vatten

Merrell Bare Access Trail – Vattensamlingar var inga problem.

Sulans mönster är ganska tätt och grunt. Det gav fint grepp på stenhällar enligt artikelbilden. Jag ville ha ett par trailskor med tätt mönster och följsam sula för att få så många kontaktpunter med underlaget som möjligt. Jag vande mig snabbt och kände att jag kunde ta mig fram där jag behövde. Plötsligt märkte jag att jag började klättra både uppför och nedför branterna utan att undra om det skulle gå vägen. Jag kom att tänka på det när jag var på väg uppför ett brant berg genom att ta spjärn mot ett träd samtidigt som jag bit för bit flyttade fotgreppet uppåt längs berget :)

Skorna finns med Gore-Tex också men det skulle aldrig funka för mig där jag brukar springa. Vid ett och annat tillfälle var jag djupt nere i blötmossan med skorna så sumpvattnet skulle bara ligga och skvalpa inne i skorna. Då är det ju extra bra att skorna fungerar att tvätta i maskin :) De är föredömligt formbara/vridbara och torkar just nu på elementet här hemma.

Jag har köpt en halv storlek större än normalt och det var både bra och dåligt. Fördelen är att det är extra rum för framfot och tår, samtidigt känns den tighta mellanfoten luftigare. Nackdelen är att foten glider runt mer inne i skon vid sidobelastningar, vilket jag i och för sig tycker är bra eftersom vrickningsrisken därför känns som i princip obefintlig. Under premiärturen var det även premiär för ett par nya tunna kompressionsstrumpor från Seger. Eftersom strumporna har anti-blister-glid undertill så var de självklart huvudorsaken till min känsla av ökat glid inne i skon.

Vid löpning på asfalt känns skornas avslappnade passform igen från mina superlätta och luftiga asfaltsskor Merrell Bare Access 2. Trailskons minimalt extra dämpning i jämförelse räcker för att jag bättre ska kunna variera löpsteget och ge musklerna variation vid längre rundor. Till exempel sätta i hälen oftare vid nedförslöpning. Trailskon känns underbart lätt och jag upplevde en fin närhet med underlaget.

Rundan som helhet blev 9,5 km asfalt plus den där lilla avstickaren i skogen som tog 50 minuter. Totalt ca 2 timmars fredagsavkoppling. Så här dagen efter vet jag också om ett par nya muskler som jag tydligen inte använt tidigare.

 

Söder om Storgöl - 2015-04-10

Söder om Storgöl – 2015-04-10. Efter att jag tog den här bilden så sprang jag åt höger runt sjön.