Finisher 2014! :)

Nytt personbästa på Stockholm Marathon och en bättre tid än förra året trots de tuffare ”lågskorna” i år – Merrell Bare Access med ”Zero Drop”. Betyg på arrangemanget och min insats är 5 av 5 :).

Jag sprang i mina Merrell Bare Access 2 (Zero Drop). Jag har allt varit lite fundersam ifall jag verkligen skulle klara en mara med Zero Drop. Men det gick ju bra! – även om vaderna tog slut vid 30 km och hålfötterna tröttnade runt 35.

Fram till 30 km höll jag mig i närheten av målfarten för maran på 4h.30 min. Cirkulationen hade pallat mer och det var bara benen som hade behövt mer styrketräning. Höfterna mådde däremot prima i år. Mitt träningsfokus inför maran har varit att låta benen vänja sig vid Zero Drop med längre pass och mycket vila. Det verkar ha fungerat bra eftersom jag inte upplevt några problem med skenben, löparknän eller fotproblem.

För mig har övergången till Zero Drop varit en mild och stegvis övergång under två år. Först över till vinterlöpning med Icebugs dubbade med 5mm drop. Fortsatt sommarlöpning med Icebugsen eftersom de är så sköna att springa i, och så slutligen Merrell Bare Access 0mm drop. Jag ska titta närmare på tips som http://www.runnersworld.com/barefoot-running-minimalism/run-minimally för att träna mer målinriktat med Zero Drop.

Jag är hur som helst jättenöjd med tanke på att jag höll farten uppe i 30 km med Zero Drop jämfört med förra årets skor Asics Kayano 18 med 12 mm drop. Nu när jag vet att benen klarar belastningen över  långa distanser kan jag börja förändra träningen och börja lägga in lite tuffare moment och gärna mer trail. Och det blir fortsatt låg-drop för min del.

Magen tog tacksamt emot det jag åt av det som serverades längs banan samt den medhavda Maxim-gelen. Det var Maxim lemon sportdryck, dextrosol, bananer, saltgurka och bars, även om nötterna i baren ”skavde” lite i magmunnen en liten stund (undvik den nästa gång).

Lärdomar till nästa gång är att ha mer styrketräning och långpass i vaderna samt att ta med mig rejält med egna kalorier att mumsa på under loppet. Jag ska även se till att i god tid leta upp farthållaren i startfållan. Klar mersmak såhär efteråt :)

#sthlm42k #stockholmmarathon #löpning