Hur kommer man igång med löpningen efter flera månaders frånvaro på grund av skador och sjukdom?

Det räcker ju med enklare skador och förkylningar för att komma ur sin träningsrytm och för att bli osäker på sin tillit till om kroppen håller. För min del handlar det om ett fyra månaders uppehåll från längdlöpningen. I augusti 2014 loggade jag straxt över 16 mil, och jag var inställd på att göra någon form av ultra under senare delen av året. Men i september halkade jag i en trappa och fick en lättare hälskada. Trots lugnare träning ville inte den stickande känslan i hälen ge med sig under passen och jag beslutade att ta helledigt ett par månader från löpningen. I början av december kändes hälen hyfsad igen, och då fick jag istället en styv halsinfektion som fortfarande sitter kvar på stämbanden. Totalt fyra månaders total frånvaro från längdlöpningen med andra ord. Det har väl blivit max fyra mil på lika många månader. Inga allvarligare saker alltså, men ändå tillräckligt för att komma ur rytmen och för att behöva minska målsättningarna rejält.

I mitt fall är de stora frågorna just nu:
– Ska jag verkligen anmäla mig till Stockholm Marathon 2015, för att få till en tredje mara där?
– Hinner jag komma i form till maran, och kommer foten att hålla för träningen på vägen dit?